Första veckan på UHR

I tisdags klev jag in genom porten på Wallingatan 2 i Stockholm som ny generaldirektör för UHR. Samma port som jag klev in genom i september 1976 för att skrivas in som tandläkarstudent på Karolinska institutet. Tandläkarhögskolan fanns i kvarteret Grönlandet Norra med entré på Holländargatan 17 men fakultetens kansli låg på Wallingatan. En speciell känsla att återvända många år senare till en annan viktig verksamhet.

Den första dagen på jobbet ägnade jag åt att hälsa på de medarbetare som var på plats denna påsklovsvecka och att installera mig. Därefter har jag gjort djupdykningar i flera av de verksamhetsområdena som UHR ansvarar för. Även om myndighetens namn innehåller universitet och högskola har UHR verksamhet som vänder sig mot hela utbildningssektorn vilket är viktigt att komma ihåg.

Idag höll jag min första externa presentation som GD för UHR och om UHR. SFS hade bjudit in mig till NOM73 som i år äger rum i Stockholm. Nätverket har funnits i många decennier och vänder sig till nationella studentorganisationer i Norden men inbjudan är öppen för andra länder så även England och de baltiska staterna deltog. Särskilt fokus på konferensen låg på breddat deltagande och därför var Aleksandra Sjöstrand från UHR inbjuden för att berätta om myndighetens arbete inom området. Jag är glad över att min första presentation vände sig till studenter – dessutom från olika länder. Studenters engagemang är av stor vikt för högskolans fortsatta utveckling!

Imorgon är det ett år sedan terrorattacken på Drottninggatan ägde rum. Detta kommer att manifesteras på olika sätt. Vi har alla våra egna upplevelser av den dagen och vad som kom efter. Låt oss använda årsdagen till reflektion och eftertanke.

Slutligen vill jag tacka Ulf Melin för den gedigna överlämning vi hade före påsk tillsammans med styrelsens ordförande P-O Rehnqvist och för det fina mottagandet jag fått den här veckan av medarbetare på UHR. Jag är glad att jag hann besöka Visbykontoret innan jag tillträdde. Jag ser framemot att arbeta vidare med UHR:s viktiga uppdrag.