Global Swede 2018

I går var det åttonde gången som ett antal särskilt utvalda internationella studenter uppmärksammades av Utrikesdepartementet. Ett positivt och bra sätt att tacka några av de studenter som väljer att läsa en del av sin utbildning i Sverige. Jag var inbjuden för att representera UHR. Totalt hade 23 lärosäten nominerat studenter till utmärkelsen.

Studenterna blir en del av alumnnätverket för alla Global Swedes. Nätverket kan användas både av deltagarna och av oss som land och inte minst av våra utlandsmyndigheter. Oavsett blir dessa och andra internationella studenter viktiga ambassadörer för Sverige.

Även om UHR inte är arrangörer av Global Swede har vi flera verksamheter som bidrar till att göra världen lite bättre genom att unga människor får möjlighet att lära känna andra kulturer genom utlandsstudier. Passande på Europadagen den 9 maj även om utbytena är än mer omfattande. Det tycker jag att vi ska vara stolta över.

Handelsminister Ann Linde invigningstalar