Glad midsommar!

Imorgon är det midsommarafton och efter en lång varm vår och försommar smattrar nu regnet mot fönstret. Naturen mår förstås bra av nederbörden och risken för bränder minskar. Jag hoppas ändå på uppehåll och kanske lite sol över helgen.

Jag har nu haft uppdraget som chef för Universitets- och högskolerådet i snart tre månader. Jag har förstås lärt känna verksamheten på en högre detaljeringsgrad än tidigare. Liksom många av våra kompetenta medarbetare. Det har varit stimulerande att få tränga in i olika delar av kärnverksamheten.

Jag har också haft förmånen att få presentera UHR:s uppdrag i olika sammanhang för såväl nationella grupperingar som internationella, vilket jag skrivit om tidigare på bloggen. Jag har då varit angelägen om att tydligt beskriva myndighetens fem huvuduppdrag för att på så sätt medvetandegöra vilka grupper och funktioner våra tjänster vänder sig emot. Många hittar redan till oss men jag tror att det finns en ytterligare potential att nå ut till flera. UHR:s huvuduppdrag kan uttryckas så är:

  • ge information om högskolestudier, ansvara för högskoleprovet, regelverk och samordna antagningen,
  • utveckla och förvalta IT-system och e-tjänster åt utbildningssektorn,
  • förmedla internationella utbyten och kompetensutveckling för hela utbildningskedjan,
  • bedöma utländska utbildningar,
  • främja breddad rekrytering och arbeta för lika möjligheter inom högskolan.

Dessa uppdrag är viktiga för många och uttrycks väl i UHR:s vision

Utbildning, utbyte, utveckling – för alla som vill vidare

och på engelska

Education, exchange, enrichment – helping you take the next step

Nu hoppas jag att många går vidare till midsommarfirande eller semesterfirande!

Glad midsommar!