Nytt statsråd i Utbildningsdepartementet

Matilda Ernkrans blir minister med ansvar för högre utbildning och forskning i Stefan Löfvens nya regering. Anna Ekström blir utbildningsminister med samlat ansvar för förskolan, grund- och gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Matilda Ernkrans har gjort ett bra arbete som ordförande i Utbildningsutskottet sedan mars 2018 då hon efterträdde Lena Hallengren som då utsågs till statsråd. Matilda Ernkrans har varit riksdagsledamot sedan 2002 och mellan 2010 fram till 2018 var Matilda Ernkrans ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. Jag tycker att det känns bra i det läge som Sverige befinner sig i att statsrådet för högre utbildning och forskning har en lång och gedigen erfarenhet från riksdagen även från ledande positioner som ordförande i två utskott och då inte minst Utbildningsutskottet.

Anna Ekström blir statsråd med ett samlat ansvar för alla skolfrågor och vuxenutbildning och dessutom Utbildningsdepartementets departementschef. Att vara departementschef innebär att statsrådet avgör interna administrativa frågor men inga sakfrågor, vilket är viktigt att ha i åtanke. Anna Ekström lärde jag känna för nästan 20 år sedan och sedan dess har våra vägar korsats många gånger.

Jag fick en mycket bra uppfattning av Matilda Ernkrans och inte minst på det sätt hon ledde utskottet när  UHR i november presenterade myndighetens verksamhet för Utbildningsutskottet. Jag ser framemot att utveckla samarbetet med den nya ministern för högre utbildning och forskning.