Antagningen hösten 2020

Jag har under eftermiddagen lyssnat till statsministerns presskonferens där nya restriktioner presenterades. Det gäller bland annat att sammankomster över 50 personer förbjuds. Vi har vant oss vid alltmer tilltagande restriktioner allt i syfte att minimera smittspridningen i landet.

Samtidigt planerar många av oss för post-Corona eller i alla fall att vissa funktioner i samhället ska fungera även efter sommaren; en sådan viktig funktion är antagningen till landets universitet och högskolor.

Det är med tillfredsställelse jag konstaterar att det finns en uppslutning internt att prioritera och kraftsamla kring detta. Vi räknar med 500 000 ansökningar kanske fler i spåren av alla varsel. Det är viktigt att studenterna får möjlighet att bli antagna och att lärosätenas digitala eller reella campus fylls inför ett nytt läsår.

Det som är än mer glädjande är den uppslutning som finns på alla våra lärosäten att hjälpas åt – både sinsemellan och med UHR. Sveriges universitets- och högskoleförbund arbetar dessutom väldigt nära UHR i olika konstellationer för att klara uppdraget.

Många tror att det enbart råder konkurrens mellan lärosätena – och visst finns det inom olika områden. Men det är viktigt att påpeka att den statliga samverkan inklusive de enskilda utbildningsanordnarna är stor. När 40-talet lärosäten kraftsamlar med oss på UHR att klara höstens antagning värmer det mitt högskolehjärta.

Avslutningsvis vill jag citera en av mina GD-kollegor att i tider som dessa måste vi hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och ha rena händer. Jag adderar till dessa kloka ord att vi också måste hålla kroppen i rörelse för att orka.

Försök att njut av våren trots allt!

Blommande körsbärsträd i Stockholm